Monday, January 22, 2007
Uskonto
Rooma eli vuodesta 50 jälkeen Kristuksen vuoteen 350 asti. Se oli varsin tyypillinen Välimeren alueen kapunkivaltio, joka sijaitsi erinomaisella paikalla etruskialueen reunalla. Rooman historiaan kuuluu monia eri vaiheita.
Rooman ensimmäinen keisari oli Nero, joka hallitsi Roomaa vuosina 54-68. Nero uudisti kaupunkia monilla eri tavoin.
Neron aikaan tapahtui myös suuri tuho, Rooman palo. Se paloi vuonna 64 jKr suurimman osan, noin kaksi kolmasosaa. Nero vihasi kristittyjä ja siksi kristityt piiloituvat katakombeihin.
Neron jälkeen keisarina toimi Diocletanius. Hän laajensi armeijaa ja linnoitti valtakunnan rajoja. Keisari hyppäsi yksinvaltaan. Kun keisari hyppäsi yksinvaltaan häntä ruvettiin vainoamaan. Sen takia Diocletanius alkoi uskoa Jeesukseen ja hänen symboliinsa ristiin. Kristityt alkoivat palvomaan Diocltaniusta, koska hänkin siirtyi toiseen uskontoon, Kristinuskoon. Diocletanius kieltäytyi keisarin palvonnasta. Se aiheutti suurta epäluuloa.
Ja sen takia Diocletaniuksen tilalle tuli uusi keisari Konstantinus. Hän perusti kilpailuareenan. Sen nimi oli Colosseum. Siellä oli paljon ilmaisia hupeja vapaa-aikaa viettäville perheille esimerkiksi Gladiaattori-showta ja kilpa-ajoja.
Kuvalähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Konstantinus_Suuri
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
Hei Eveliina!
Mukavaa, että olet tehnyt työsi ajoissa. Aineistoa olet käsitellyt mukavasti ja teksti on tosi asiallinen. Pari huomiota: katakombi on nyt väärässä yhteydessä - nehän ovat maanalaisia hautakäytäviä ja kammioita, joissa kristityt tapasivat ja osin jopa elivät vainojen aikana. Siihen liittyvät myös erilaiset tunnukset kuten kala tai kristuksen moonogrammi PX.
Voit vielä korjata tekstin tältä osin, jos haluat. Arvion annan ensi viikolla. Olli-ope
No joo. Nyt tämä on ainakin asiallisesti oikein. Niin kuin jo sanoin, katakombeista ja siitä piilossa elämisestä olisi voinut kertoa vähän laajemminkin.
Olli-ope
Terve Eveliina!
Vielä vähän lisäystä aiempaan:
Tarina on vähän ohut. Siinä on paljon asiaa, mutta se on jotenkin irrallaan. Ja lisäksi kaipailin keisareiden merkitystä kristittyjen elämään.
Toivottavasti olet kuitenkin oppinut opiskeltavan asian.
Olli-ope
Post a Comment